Mézeskalács házikó - Készítsük együtt!
Mézeskalács nélkül nincs karácsony! Ám ha igazán
jó mulatságra készülünk, készítsünk együtt mézeskalács házikót! A közös
sütés igazi adventi esemény, nem is olyan nehéz, megmutatjuk, hogyan a
legegyszerűbb!
A mézeskalácstésztát előre készítsük el, jól dolgozzuk ki, és csak utána kezdjünk neki a közös munkának!
Aranyszínű gyömbéres mézeskalács
Hozzávalók:
• 17 dkg sima liszt
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 6 dkg vaj, darabokra vágva
• 10 dkg méz
• 1 tojássárgája felverve
• 1/2 teáskanál szódabikarbóna
• csipet só
Öszeállítás:
1. A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálba
szitáljuk. A vajat finomra morzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy
robotgéppel is összedolgozhatjuk
2. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját, és kézzel vagy géppel addig
keverjük, míg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk, és 30 percre a
hűtőbe tesszük, csak utána formázzuk!
Cukormáz
Hozzávalók:
• 1 evőkanál tojásfehérje
• 1 evőkanál citromlé
• 7-10 dkg porcukor
A tojásfehérjét és a citromlével egy tálban összekeverjük. Apránként
hozzáadjuk a porcukrot, és habverővel simára, híg, krémes állagúra
keverjük, amíg a máz vékonyan a kanál hátuljára tapad.
Meseházikó
Hozzávalók:
Kattints a képre!
• 2 adag aranyszínű gyömbéres mézeskalácstészta
• 1 adag díszítő cukormáz
• fehércsokoládé pasztillák
• színes keménycukorkák
• sokféle színes cukorka, zselécukorka
1. A sütőt 180 celsius fokra előmelegítjük. Két nagy sütőlapot vékonyan
kivajazunk. Papírból kivágunk két 16x7 cm-es téglalapot a tetőnek és két
15x14-es téglalapot a házikó elejének és hátuljának. Az oldalát két
14x7,5 cm-es téglalap adja, amelynek rövidebb oldalához csúcsos
tetőrészt illesztünk, ennek magassága 2,5 cm a háromszög csúcsától a
téglalap éléig.
2. A gyömbéres mézeskalácstészta felét kinyújtjuk. Kivágunk tizenkét
5x2,5 cm-es téglalapot és a hosszabbik oldalukban rovátkákat vágunk,
ezek lesznek a függönyök. A sablonok segítségével kivágjuk a ház
részeit. A ház elejéből és oldalából kivágjuk az ablakokat, és egy
késsel bevagdossuk a kis ajtót: függőlegesen bevonalkázzuk, és kivágunk
belőle egy kis szív alakú ablakot. A levágott
mézeskalácstészta-darabokat összegyúrjuk és ismét kinyújtjuk, aztán
kivágunk belőle egy 23 cm átmérőjű kört.
3. A kivágott mézeskalács elemeket kisütjük, a kisebb darabokat 5, a
nagyobbakat kb 15 percig hagyjuk a sütőben, amíg a szélük kezd
megpirulni. Öt tíz percig a sütőlapon pihentetjük azután átrakjuk egy
rácsra hűlni. Ha kell, a sütemények szélét egyenesre levághatjuk.
4. Díszítő cukormázat töltünk egy papír nyomózsákba, majd lecsípjük a
zsák végét. A függönyök hosszabb oldalára cukormázat kenünk, és az
ablakok belsejéhez ragasztjuk a süteményeket úgy, hogy kívülről is jól
látszódjon.
5. A ház homlokzatának rövidebb oldalára mázat nyomunk, és derékszögben
összerahgasztjuk egy oldalelemmel a mézeskalács alapon. Az aljárhoz még
egy adag mázat nyomunk hogy szorosan tartsa. Konzervdobozzal vagy
befőttesüveggel megtámasztjuk a lapokat, amíg a máz megszárad.
6. Összeragasztjuk a másik oldalt a hátsó résszel, és felállítjuk a
házat. A felső élekre mázat nyomunk, és a helyére illesztjük a tetőt.
Hűvös helyen hagyjuk megszáradni.
7. A tető alsó részére hullámos cukormáz vonalat rajzolunk a
nyomózsákkal és beleragasztjunk egy sor csokoládét, ezek fölé újabb
hullámos vionalat rajzolunk, és keménycukorkákat teszünk rá. Egymást
váltogatva felragasztjuk az édességsorokat, amíg teljesen befedjük a
tetőt.
8. A tető gerincére csíkot rajzolunk a mázzal, és egy sor félbevágott
csokoládépasztillát állítunk bele. A függönyök belső szélét
cukorpöttyökkel csipkézzük.
9. Sokféle cukorkával díszítjük a házikót, ezeket bőséges adag
cukormázzal rögzítjük. A járdához eltördelt csokoládét ragasztunk az
alapra. A falakra és a kertbe egyszerű virágformákat rajzolunk, és apró
cukorkákat teszünk a közepébe.
Nlc Advent
Kommentáld!